Wat doen we aan woonfraude?

De Alliantie neemt woonfraude heel serieus. Wij onderzoeken alle meldingen - ook anonieme. Ook sporen we zelf woonfraude op. Samen met gemeenten en andere instanties verzamelen we gegevens die kunnen wijzen op woonfraude. 

Als het inderdaad gaat om woonfraude, kunnen er een paar dingen gebeuren:

  • Boetes. In de algemene voorwaarden van het huurcontract staan boetebepalingen opgenomen:
    • Een huurder die de regels overtreedt, kan een boete krijgen van € 25,- per dag dat de overtreding duurt;
    • Een huurder die zijn woning onderverhuurt of in gebruik geeft aan anderen, kan daarnaast een boete krijgen van vijf keer de maandhuur;
    • Een hoofdhuurder die zijn huis heeft onderverhuurd en daar geld voor heeft gekregen, moet alles wat hij daarmee verdient heeft aan de Alliantie betalen. Ook kan het onderverhuren van een woning leiden tot opzegging van de huurovereenkomst.
  • Gevolgen voor de huurder. Wie een woning wil huren bij een corporatie heeft een verhuurdersverklaring nodig. Daarin verklaart de vorige verhuurder hoe het woon- en betalingsgedrag van de huurder in de afgelopen twee jaar was. Ook eventuele woonfraude wordt vermeld in de verhuurdersverklaring. Dit kan ertoe leiden dat de nieuwe verhuurder geen huurcontract met de huurder wil aangaan, of extra voorwaarden stelt.
  • Gevolgen voor de onderhuurders. Mensen die in de woning van de hoofdhuurder zitten terwijl dit niet mag - onderhuurders, vrienden, of familie - moeten vertrekken. We kijken per situatie of we deze mensen tijd kunnen geven om een eigen woning te vinden.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag en wil je contact met ons opnemen? Je kunt ons bereiken via Mijn Alliantie, de chat, WhatsApp en de telefoon. Ook kun je een afspraak maken om langs te komen op een van onze kantoren. We helpen je graag verder!